Ga verder naar hoofdcontent

Begrafenissen Bloyart werd opgericht door Bloyart Olivier, vrijwilliger bij de brandweer en werkzaam als trappenmaker, en zijn echtgenote Marescau Jacqueline. Een stoel en een tafel… meer was er toen niet nodig om in 1959 het bedrijf op te starten, recht tegenover het huidige funerarium. Niet alleen de ontvangst van de families, de opbaring, de ceremonie en het papierwerk maar ook de kisten werden eigenhandig gemaakt door Olivier. In 1969 kwam Carine, de oudste dochter van de drie, meehelpen in de zaak van haar vader. Ook haar echtgenoot Vandamme Carlos hielp een tijdje mee in de zaak.

Met 4 rouwkamers begon Olivier in 1971 het eerste funerarium van West-Vlaanderen. Twee jaar later telde het in totaal 9 rouwkamers. Pedro Vandamme, zoon van Carine en Carlos, had interesse in het beroep van zijn grootvader, en nam de zaak over in 1993. Olivier had het vertrouwen in dochter en kleinzoon, en langzaam bouwde hij zijn carrière af maar hij bleef de zaak van dichtbij opvolgen. In 2007 hebben we op 76- jarige leeftijd moeten afscheid nemen van Olivier, die na een langdurige ziekte is overleden.

Olivier Bloyart
Cindy Verbeke en Pedro Vandamme

In 2013 besloot Carine na 44 jaar de fakkel definitief door te geven aan de derde generatie: Vandamme Pedro en zijn vrouw Verbeke Cindy en vele medewerkers. Hoewel Pedro ‘Vandamme’ heet, heeft hij er nooit aan gedacht om de naam van de zaak te veranderen. Integendeel, uit respect en fierheid voor de verwezenlijkingen van zijn grootvader zet hij ‘Begrafenissen Bloyart bvba’ met hart en ziel verder.

Nu vervoegen ze de Sereni groep. “Het voelt enerzijds een beetje alsof je je “kind-zaak” moet afgeven, maar anderzijds kan je het nog zelf verder opvoeden. Je wilt dat het goed terecht komt. Met de overname door Sereni blijft begrafenissen Bloyart in goede handen. Dit was ook de voornaamste reden van de beslissing. We voelen ons goed bij hun manier van aanpak en werken”, aldus Pedro Vandamme.

Bezoek de vestiging.