Ga verder naar hoofdcontent

‘Week tegen Pesten’. Een week om met stip aan te duiden want het belang mag niet worden onderschat: maar liefst 1 op 6 kinderen in Vlaanderen wordt gepest, waarvan 1 kind op 30 zelfs dagelijks.

Bijzonder, Kennis, Kinderen, Rouw

week tegen pesten

Deze week is het ‘Week tegen Pesten’. Een week om met stip aan te duiden want het belang mag niet worden onderschat: maar liefst 1 op 6 kinderen in Vlaanderen wordt gepest, waarvan 1 kind op 30 zelfs dagelijks. De gevolgen ervan kunnen grootst zijn en mentale problemen kunnen ontstaan: van gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid, wanhoop, isolatie tot depressie, eetstoornissen tot angst. Wanneer het slachtoffer geen uitweg meer ziet kan het belangrijke factor zijn bij suïcidaliteit, of nog erger: bij zelfdoding. Het kan een grote druppel zijn in de emmer die op overlopen staat… En die impact, die zie ik dagelijks. 

Verschillende nabestaanden die een dierbare verloren aan zelfdoding waar ook pesten meespeelde kwamen bij mij in begeleiding, maar ook pesters zelf, vol schuldgevoel en vaak al heel onzeker (waardoor ze ooit zijn begonnen met pesten en zichzelf een verkeerde manier aanleerden om met relaties om te gaan). De gevolgen die ik zie zijn intriest. Bij zelfdoding zijn er enkel verliezers. De nabestaanden ondervinden het zwaarste rouwproces en ook zij ondervinden emoties als onzekerheid, eenzaamheid, wanhoop, isolatie, angst tot depressie.  Het is al een vicieuze cirkel die wij in de hulpverlening proberen te doorbreken. 

Vele organisaties zetten zich dagelijks met hart en ziel in om pesten te voorkomen. Maar ook wij, als maatschappij, hebben hier een belangrijke taak en kunnen pesten tegengaan.  Hoe doen we dat?  Simpel: verbinding, empathie, luisteren.  En reageren wanneer je pestgedrag ziet, het slachtoffer aanmoedigen hulp te zoeken, er te zijn voor de ander.  Laat dit mijn oproep zijn om dit meer te doen. Luister, vraag hoe het écht gaat, sluit niemand uit en hou rekening met de impact van elk woord dat je zegt en typt (ook op sociale media). 

Laten we samen de cirkel doorbreken, laten we samen stippen tegen pesten. 

Lore Vonck 
Rouwtherapeut, expert rouwen na zelfdoding en auteur van ‘Verder na Zelfdoding’ en ‘Sloep vaart verder 

Sereni organiseert verschillende lezingen.

Eén van de lezingen gaat over rouw en zelfdoding: “Hoe verder leven na zelfdoding van een dierbare?”
Heeft u interesse om één van onze avonden bij te wonen, stuur ons een mail en wij houden jullie op de hoogte.