Ga verder naar hoofdcontent

Sereni heeft met de aansluiting van uitvaart Desablens versterking gekregen in Wallonië. Desablens is al sinds 1919 actief in Gaurain Ramecroix en is uitgegroeid tot een belangrijke speler in Doornik.

Locatie

Desablens - Sereni

Sereni heeft met de aansluiting van “Pompes Funèbres Desablens” versterking gekregen in Wallonië. Desablens is al sinds 1919 actief in Gaurain Ramecroix en is uitgegroeid tot een belangrijke speler in Doornik.

Zaakvoerster Marie-Paule Desablens vertelt dat ze wat ouder wordt en wel wat ondersteuning kan gebruiken. “Ik ben vier jaar geleden een broer verloren en we hebben vastgesteld dat het wat ingewikkelder wordt voor de vier van ons die achterblijven. We zijn dus al een tijdje aan het nadenken om de zaak over te laten.” Aansluiten bij een groep als Sereni is voor de familie een prima oplossing, vooral voor de continuïteit van het bedrijf. “We kunnen namelijk verder blijven werken zoals we willen en we hoeven onze klanten niet te laten vallen. En dat is goed want de uitvaartcultuur is bij ons anders dan in Vlaanderen. De mensen komen niet op vaste uren met de familie naar het funerarium. Ze komen wanneer ze willen, het zijn vrije bezoeken.”

Het eerste contact met Sereni ontstond in 2019, precies 100 jaar na de start van overgrootvader Desablens. “Eigenlijk zouden we in 2020 al de overname moeten hebben afgerond, maar door Covid is alles met dik een jaar vertraagd.”

Desablens – Sereni

Historiek

De overgrootvader van de huidige zaakvoerster Marie-Paule Desablens bracht met zijn paard en kar de overledenen naar de kerk en het kerkhof. En eigenlijk is hij zo het beroep van uitvaartondernemer in gerold, op een heel natuurlijke manier. In 1919 startte hij officieel met Desablens Funérailles in Gaurain Ramecroix en het bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijke speler in Doornik.

“We zijn vandaag nog altijd actief op hetzelfde adres en in hetzelfde huis”, vertelt Marie-Paule Desablens. De zaak is, zoals veel familiebedrijven, van vader op zoon overgegaan. Het respect voor de families en de lokale tradities maken dat de Desablens een gevestigde naam werden voor uitvaarten. Toen de zus van Marie-Paule een opleiding volgde voor bloemist, zag de familie een kans om het bedrijf uit te breiden. En dus werd in 1980 een bloemenwinkel toegevoegd in Doornik. Wat later volgde een tweede bloemenwinkel in Antoing. Met als specialisatie het maken van zeer verzorgde rouwstukken natuurlijk.

Bij de plotse dood van vader Desablens, door een ongeluk in 1995, was het aan de vijf kinderen om de zaak over te nemen. Vandaag wordt Marie-Paule Desablens nog extra ondersteund door een neef en nicht in de zaak. In 2019 wordt het contact gelegd met Sereni om te praten over de continuïteit van het bedrijf. Op 1 januari 2021 volgt de aansluiting bij de groep. “Zonder de bloemenwinkels, maar we blijven natuurlijk wel onze eigen bloemen gebruiken”, besluit Marie-Paule Desablens.