Ga verder naar hoofdcontent

Hoe ervaren kinderen/jongeren het verlies van een dierbare

Kennis, Kinderen, Rouw

Kwetsbaar zijn hoort bij mens zijn . We zijn kwetsbaar in onze eigen gezondheid en in die van de mensen om ons heen, het leven geeft geen garanties. Na een ingrijpend verlies is er kwetsbaarheid, het voelt alsof je een stukje van jezelf verloren bent …

Je ouders zijn die mensen die jou kennen, vanaf het allereerste begin. Als kwetsbaar, afhankelijk kind heb je de veiligheid, liefde en zorg van je vader en moeder nodig om met vertrouwen de wereld te verkennen. Je leert dat je moeder even weg is maar altijd weer terugkomt. Je leert om je te hechten, om troost te zoeken en te krijgen als je dat nodig hebt.

Opgroeien is je stap voor stap losmaken van je ouders. Leren om dingen zelf te doen, wetend dat je ouders er zijn om op terug te vallen. Ook als je al lang volwassen bent. Geen liefde zo onvoorwaardelijk als de liefde van ouders voor hun kind. Het liefste willen we hen zo lang mogelijk houden. Het is fijn als ze deel blijven uitmaken van ons leven en meedelen in onze vreugdes en verdriet. Dit is het ideale plaatje.

De realiteit wijkt vaak af. Het kan onderweg compleet anders lopen. De dood is een deel van het leven en zou geen taboe mogen zijn. We dienen te rouwen om hen die we verloren zijn maar elk rouwproces is anders en is uniek als de vingerafdruk van een mens. Het verlies van ouders is ook in elke levensfase anders.

Wij gingen op zoek naar een jongere die een moedige getuigenis wil brengen over het verlies van een ouder.

Rouw- en verliesconsulente Frédérique Vanassche © Foto Johan Anckaert

Frédérique Vanassche* is onze expert om te verbreden aslook te verdiepen en is eveneens ervaringsdeskundige.

*Frédérique Vanassche is een drijvende kracht achter de vzw Saying Goodbye.

OrganisatorServaty Sereni
LocatieAula Servaty
Professor Jozef Vercoulliestraat 51
8400 Oostende
DatumWoensdag 10 juni 2020
ExtraWelkom vanaf 18:00
Aanvangsuur 19:00

Dit event is UITGESTELD