Ga verder naar hoofdcontent

Het gebeurt wel eens dat je geen uitnodiging kreeg voor de uitvaart van een persoon die je wel goed gekend hebt. Mag je dan toch gaan? Of niet? En wat met de uitnodiging voor de begrafenis van iemand die je amper hebt gekend. Moet je dan gaan? Er bestaan geen vaste regels wat dat betreft. Daarom geven wij graag even toelichting wat je het best doet in zo’n gevallen.

Wanneer ben je uitgenodigd?

Ontving je een rouwkaart of -brief waarin datum, tijd en plaats van de uitvaart worden vermeld? Dan is het meteen duidelijk dat je uitgenodigd bent. Hetzelfde geldt voor een rouwadvertentie in de krant met datum, tijd en plaats van de uitvaart. Ook als het bericht op sociale media wordt geplaatst door familie, ben je in principe uitgenodigd voor de uitvaart. 

Soms gebeurt het wel eens dat je niet expliciet via een rouwbrief uitgenodigd wordt voor de begrafenis. Geen paniek! Het betekent niet meteen dat je niet welkom bent. Door de drukte en het verdriet kan de familie een uitnodiging vergeten te sturen zijn. Soms kennen nabestaanden ook niet alle vrienden en kennissen van de overledene. Sowieso bedoelt de familie van de overledene het niet persoonlijk. 

Wat met de uitvaart van een ver familielid of ex-partner?

Het is mogelijk dat je geen tot weinig contact hebt met (verre) familieleden of met je ex-partner. Maar wat als plots een overlijdensbericht in de brievenbus valt? Weet dat alles afhangt van de situatie en dat je in principe niet verplicht bent om te gaan. Als je een overleden familielid nauwelijks hebt gekend en er ook geen connectie meer is met de nabestaanden, kan je ervoor kiezen om niet aanwezig te zijn op de uitvaart. Natuurlijk kan je altijd op een andere manier je steun betuigen. 

Had je een goede band met je ex-partner? Dan kan je de uitvaart zeker bijwonen als je uitgenodigd bent. Was de band minder goed of heb je zelf weinig behoefte om de uitvaart bij te wonen? Dan kan je kiezen om niet te gaan, en daar is niets mis mee. Als je beslist om wel te gaan, verwittig je best de familie van ex-partner of de begrafenisondernemer. Zo kan je op de dag van de uitvaart onaangename situaties vermijden. Als er kinderen bij betrokken zijn, ligt alles nog wat anders. Je wilt je kind wel graag steunen op zo’n moeilijke dag, maar vind het misschien zelf niet zo prettig de uitvaart mee te maken of willen de nabestaanden jouw aanwezigheid liever niet. Een oplossing kan zijn dat iemand anders met je kind naar de uitvaart gaat. 

Wel of niet naar de uitvaart van een collega?

Sommige families kiezen er heel bewust voor om geen collega’s uit te nodigen op de uitvaart, en dat is hun volste recht. Je kan die keuze respecteren, maar bij twijfel kan je op voorhand contact opnemen met de nabestaanden, al dan niet via de uitvaartondernemer. Gaat de uitvaart door in besloten kring, dan dien je dat te respecteren. 

Andere manieren van steunbetuiging

Er zijn uiteraard ook andere manieren om steun te betuigen aan de familie van de overledene. Voel je je ongemakkelijk om naar een begrafenis te gaan of heb je plannen die je onmogelijk kan annuleren, dan zijn er tal van mogelijkheden om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Je kan een mooie kaart sturen, op het werk een rouwregister op een centrale plaats leggen zodat alle collega’s hun steun kunnen betuigen, mooie woorden achterlaten online op de website van de uitvaartondernemer, bloemen bestellen via de uitvaartondernemer die de uitvaart verzorgt, …