Ga verder naar hoofdcontent

Maaike Neuville is op maandag 7 november curator van onze eerste kortfilmavond, een samenwerking tussen Sereni en Kortfilm.be. De dood als overgang, niet als eindpunt, dat is zowat de rode draad van de avond.

Bijzonder, cultuur, Rouw

Bestel je ticket

Maaike Neuville is op maandag 7 november curator van onze eerste kortfilmavond, een samenwerking tussen Sereni en Kortfilm.be. De dood als overgang, niet als eindpunt, dat is zowat de rode draad van de avond. Een thema dat Maaike Neuville niet vreemd is. Wat aan bod kwam in volgend gesprek. Maaike Neuville won in 2020 een Ensor voor Beste Actrice voor haar rol in ‘All Of Us’ van Willem Wallyn. De film vertelt het verhaal van een vrouw die nog maar enkele maanden te leven heeft. In een recent verleden maakte ze de kortfilm ‘Rouwdagboek’, een ode aan haar overleden moeder. En haar kortfilm ‘Sonnet 81’ schetst een reünie van vrienden die Ellen herdenken, de overleden dochter van Lut en Jos. 

foto © Alex Goyens

Maandag 7 november 2022
Maaike Neuville 
Cinema Galeries, Brussel


19u00 Ontvangst
19u30 Films
20u30 Nagesprek
inschrijven via ontroerd.be

Programma

Mama van glas – Susan Tanghe – 2006 – België
Emma en haar moeder Claire gaan er samen tussen uit. Claire is levensmoe, wat een enorme last is voor Emma. Ze houdt van haar moeder, maar kan die niet bereiken. Emma verzinkt in haar eigen wereld, waar de schoonheid te vinden is in de kleine dingen.

still © Mama van glas (Susan Tanghe, 2006)

The Leaden Echo and The Golden Echo – Margaret Tait – 1955 – VK
Een filmische interpretatie van het gedicht The Leaden Echo and the Golden Echo van Gerard Manley Hopkins, dat vertelt hoe alle mooie dingen onvermijdelijk gedoemd zijn tot verval en de dood. Filmmaker en poëet Margaret Tait declameert in deze film zelf het gedicht.

still © The Leaden Echo and The Golden Echo (Margaret Tait, 1955)

Sonnet 81 – Maaike Neuville – 2013 – België
Het is tien jaar geleden dat Ellen, de dochter van Lut en Jos, overleed. Ook nu vindt de jaarlijkse reünie plaats met Ellens vrienden. Elk van hen gaat op een aparte manier met het verlies om. Waar zit het verdriet nu? En waar is iemand, die tien jaar dood is? Een subtiel en poëtisch portret over
vergankelijkheid en de onsterfelijkheid van een geliefde.

still © Sonnet 81 (Maaike Neuville, 2013)

Black Journal: 26; Alice Coltrane – St. Clair Bourne – 1970 – VS
Dit korte stukje documentaire focust op het leven van Alice Coltrane en haar kinderen, in de nasleep van de dood van haar man, de beroemde
jazzmuzikant John Coltrane. Ze legt de relatie uit die ze voelt met een hogere macht, en de verlichting die ze heeft ontdekt door meditatie. 

still © Black Journal: 26; Alice Coltrane (St. Clair Bourne, 1970)