Ga verder naar hoofdcontent

Zoveel grafzerken, zoveel mogelijkheden. Van steenkappers tot kunstenaars, ze kunnen alles perfect voor je op maat maken. Waar hou je best rekening mee?

De materialen van een grafzerk

Grafstenen worden van materialen gemaakt die goed tegen alle weersomstandigheden kunnen. Meestal worden ze gemaakt van natuursteen zoals graniet, leisteen, kalksteen, marmer en kwartsiet. Andere materialen zijn inox, glas, brons en teakhout. Er zijn ook heel wat combinaties mogelijk, zoals leisteen met glas, of graniet met een porseleinen foto of een inox letterplaat. Of je nu kiest voor een moderne grafsteen, een design zerk of toch eerder een klassiek grafmonument, er is keuze te over en je Sereni uitvaartplanner kan je zeker op het goede spoor zetten.

Bedenk hoeveel tekst je op de gedenkplaat van het graf wil, of dat een formele tekst of een persoonlijke tekst moet zijn. Dat kan namelijk impact hebben op het ontwerp. Zo’n tekst moet goed gepositioneerd worden. Denk ook na over accessoires, zoals een inox vlinder of bloem die meewiegt in de wind, een lantaarn, een stenen hart, een bronzen beeld of een foto in een aparte houder. Dat kan allemaal worden verwerkt in het ontwerp. Heb geen schrik voor ‘out of the box’ ideeën, want een langzaam groeiend plantje zoals sedum met een zwarte siersteen is bijvoorbeeld ook mogelijk.

De kosten van een grafzerk

De kosten van dit alles: dat heb je geheel in eigen hand. De kostprijs van een uitvaart is afhankelijk van jouw wensen. Hoe meer je wil, hoe hoger de prijs. Er bestaan zeker budgetoplossingen voor grafzerken in een standaardmodel. Het is logisch dat op maat gemaakte grafmonumenten duurder zullen zijn. Vraag je naast maatwerk nog bijzondere materialen en bewerkingen, reken er dan nog wat extra bij. De belettering en de plaatsing van de gedenksteen worden meestal verzorgd door het bedrijf dat de grafzerk levert.

Gemeentelijke richtlijnen voor grafstenen

Voor je een Keltisch kruis bestelt van twee meter hoog, vraag eerst je Sereni uitvaartondernemer wat de voorschriften zijn van de gemeente waar de overledene begraven wordt. Steeds meer gemeentes hebben namelijk niet alleen de afmetingen vastgelegd (hoogte, breedte, lengte), maar ook het materiaal waar de grafzerk van gemaakt kan worden, de kleur en de vorm van de belettering. Er kan zelfs gevraagd worden dat het ontwerp past bij de begraafplaats. Dat beperkt dus meteen je keuze.

Onderhoud van grafmonumenten

Bij een concessie – zeg maar het huren van een graf tegen betaling – is een grafzerk verplicht. Dat betekent dat je als nabestaande ook verplicht bent voor het onderhoud van de grafsteen. Het is dus niet de gemeente die het gras naast het graf voor je maait en de plantjes water geeft. Dat moet je zelf doen. Nu zal de gemeente niet bij je aankloppen als er wat groene aanslag op de gedenksteen zit, maar dat kan wel gebeuren als de grafzerk begint op te vallen tussen de rest vanwege ernstige verwaarlozing.

Denk voor je je keuze maakt dus ook na over het onderhoud. Vraag daar ook naar bij het bedrijf dat grafmonumenten maakt. Zij weten perfect welke middelen veilig zijn en hoe vaak onderhoud nodig is. Natuurstenen grafzerken die ambachtelijk zijn gepolijst blijven langer glanzen dan stenen die bewerkt zijn met kunstmatige glansmiddelen. Maar, omdat de elementen erop inwerken, worden ze wel vuil. Het verwijderen daarvan kan op twee manieren: los vuil – denk aan stof of droge modder – kan je wegvegen met een zachte borstel. Op vuil dat gehecht is, breng je water aan met een reinigingsmiddel. Je laat dat even inwerken, je schrobt lichtjes met een zachte spons en verwijdert het water dan weer. Het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, is afhankelijk van het materiaal van de grafsteen en de bewerking. De meeste huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn niet geschikt, omdat ze zuren bevatten die natuursteen kunnen aantasten. Ben je niet zeker, doe dan eerst een testje op een plek die niet zichtbaar is.

Er komt dus heel wat bij de keuze van een grafzerk kijken. Van materialen en kleur, naar onderhoud en regelgeving. Gelukkig kan jouw Sereni uitvaartplanner je begeleiden met het bepalen van de juiste grafsteen. Bij Sereni helpen we je graag.