Ga verder naar hoofdcontent

In deze editie van ONTroerd lezen jullie over hoe we onze eigen taal gebruiken om zelf om te gaan met verlies of hoe we anderen daarin steunen.

ONTroerd Magazine #5

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Dit betekent een nieuwe publicatie van het volgend nummer van ONTroerd magazine.
In deze editie van ONTroerd lezen jullie over hoe we onze eigen taal gebruiken om zelf om te gaan met verlies of hoe we anderen daarin steunen.

Gelukkig worden er voortdurend talen geboren, geconstrueerd, met veel kunde en kunst, en veelal omdat men zelf taal heeft moeten geven aan gemis. Er is een rijke beweging aan de gang waarin vele talen van troost zich ontwikkelen, dat toonde de eerste be-leef-beurs ‘De dood leeft!’.

Studio Pieter Stockmans en Karen Wuytens ontwierpen de ‘Conversation Cups’, kopjes als eerste stap naar een gesprek. In het verlengde van deze creatie lees je ook over de voorjaarsexpo ‘In Absence’.

Geven is op zich een erg troostend en nabij gebaar: ‘ik geef om je’. Wat je dan kan geven, is vaak het struikelpunt. Met Wabimento, Lotts of Love, de Verhalenboetiek, Amfora vzw, MIS-T en MAA H wordt de schoonheid van geven tastbaar in pure, sobere objecten, in woorden die je zoekt, in een neergeschreven eindelevensverhaal, in een geborduurde sjaal over je levensverhaal.

Lies Minschart zoekt als rouwcoach samen met je wat je nodig hebt in verlies. Tamara Ingels helpt ons via de sensibilisatie van haar werk. En Tomas Redrey neemt ons mee in de wereld van tattoo’s.