Ga verder naar hoofdcontent

Groot en klein, jong en oud: iedereen is wel ergens bang voor. Toch boezemt de dood bij heel wat mensen angst in. In deze blog lees je hoe je met angst voor de dood kan omgaan, want het leven is te kort om angstig te zijn.

Acceptatie

Eerst en vooral moet je accepteren dat de dood iets natuurlijks is. Het is helemaal oké om er bang voor te zijn, maar de angst mag je leven niet beheersen. De dood hoort bij het leven. Dit aanvaarden, kan bijvoorbeeld voor rust zorgen wanneer een dierbaar persoon komt te overlijden. 

Bespreekbaarheid

Een volgende stap om je angst te overwinnen, is praten. Mensen praten over van alles en nog wat, maar de dood blijft nog te vaak onbesproken. Krop je gevoelens niet op en praat erover met familie en vrienden. Je zal merken dat je niet de enige bent die angstig is. Misschien kunnen jullie er wel samen aan werken. Als je merkt dat de angst je dagelijkse leven belemmert, kan je professionele hulp inschakelen.

Positive thinking

Het is van belang om dagelijks stil te staan bij alle goede dingen in je leven: de hechte band met je familie,  vrienden of buren die je dierbaar zijn, de band met je huisdier, … Probeer zoveel mogelijk te genieten van je leven en schenk aandacht aan de kleine dingen des levens: een mooie zonsopgang, een wandeling in het bos, … Zoek uit wat je gelukkig maakt en geniet. Koester al het mooie wat je overkomt en waardeer de vreugde die je daaruit haalt. Dat kan je bijvoorbeeld neerschrijven in een dagboek. Op die manier focus je op het positieve in je leven en ben je minder bezig met je angst voor de dood.