Ga verder naar hoofdcontent

Steeds meer mensen kiezen ervoor om (een beetje) as van hun overleden dierbare(n) te bewaren. Je kan dit doen in een sierurne of in een gedenksieraad.

Urnen

Veel mensen kennen enkel de klassieke urne: een grote vaas of pot met een deksel. Dit creëert echter een verkeerd beeld, want de keuze in urnen is enorm. Elk jaar opnieuw worden er innovaties gelanceerd: in vorm, in materiaal en in functionaliteit. Er rollen zelfs al urnes uit de 3D-printer.

Het zijn namelijk niet alleen leveranciers in de uitvaartsector die asurnen maken, ook ontwerpers en kunstenaars zien het als een uitdaging om iets unieks te lanceren. Vaak begint dat met een creatie voor het overlijden van een vriend. Als hun urne succes heeft, volgt een bredere introductie op de markt. Je Sereni uitvaartplanner is van al deze initiatieven goed op de hoogte.

Als je kiest voor een grote asurne om in een urnengraf of columbarium te laten zetten, weet dan dat hiervan ook vaak een kleine urne in dezelfde stijl en uitvoering verkrijgbaar is. Belangrijk is ook dat een urne hermetisch afgesloten moet worden. Dat doe je allemaal niet zelf, hiervoor zorgt je Sereni uitvaartplanner.

Bio-urnen

Met de komst van natuurbegraafplaatsen zal ook de bio-urne populairder worden. Deze urnen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en geschikt voor een begraving in een (toegewezen) bos of onderdompeling in zee of in rivieren. Je Sereni uitvaartplanner kan je perfect uitleggen wat mag en wat niet mag.

Ook goed om weten. Je kan heel wat urnes laten personaliseren met een tekst, een foto of een andere afbeelding. Je bent voor een urne helemaal niet gebonden aan de klassieke vorm of stijl. De kleuren hoeven evenmin niet langer discreet te zijn en de materialen zijn zeer divers. Een handgemaakte keramische urne of een houten urne geeft een uniek karakter aan elk afscheid. Ook glanzend koper en albast zijn weer terug van weggeweest. Je hebt ronde, moderne urnen van inox met een strak design, vierkante urnen van Italiaans houtsnijwerk, met leder of vilt beklede urnes die zacht aanvoelen en zelfs fuchsiaroze urnen gecombineerd met zwart.

Urne thuis bewaren

Wil je een urne thuis bewaren, dan kan je kiezen voor een meer functioneel model: houders die je kan gebruiken voor een waxinelichtje, een lantaarn, een fotoframe of een kunstobject waarvan niemand ziet dat het eigenlijk een urne is. Vooral in een glazen urne is er veel maatwerk mogelijk. Zelfs voor motorfans is er een passende asurne: een kleine benzinetank met pinstripes of airbrush. Kortom, het aanbod is zo groot dat je altijd wel iets van je gading vindt en dit voor elk budget. Je Sereni uitvaartplanner kan je in contact brengen met de juiste kunstenaar of ontwerper en helpt je bij het bestellen van de gepaste urne.

Assieraden

Denk op voorhand even na of je een gedenksieraad wil laten maken. Dit zijn juwelen met as van de overledene erin verwerkt. Je Sereni uitvaartplanner bewaart dan een klein beetje as om op te sturen naar de maker van je juweel.

De meest voorkomende assieraden zijn ashangers, armbanden of ringen met as van je overledene dierbare. Ze worden voornamelijk uitgevoerd in goud, zilver of edelstaal. De hangers aan kettingen of bedels aan armbanden bevatten een holle ruimte waarin de asse wordt bewaard. Het aanbod aan hartjes, kruisjes, bolletjes, engeltjes en vlinders is groot. Ook in asringen is vaak zo’n holle ruimte voorzien. Alle cilinders of containers in rouwsieraden worden telkens hermetisch afgesloten.

Een andere manier om de as te verwerken in een sieraad, is mixen met hars of verwerken tussen laagjes van glas. Zo kan je ronde kralen maken voor een asketting, maar ook strakke tussenstukken voor armbanden van leder en rubber. Niet alleen zeer modern, maar ook geschikt voor mannen.

Heb je zelf een idee voor een assieraad, dan zal een juwelenontwerper dit graag voor je uitvoeren. Je Sereni uitvaartplanner kan je ook zeker op weg helpen met de keuze voor een passend herinneringssieraad.