Ga verder naar hoofdcontent

Componist-dirigent Dirk Brossé en auteur-acteur Dirk Van Vaerenbergh slaan de handen in elkaar om - samen met uitvaartplanner Sereni - een muziektheaterproductie over de dood te maken. Doel is om het overlijden en bijhorend rouwproces definitief uit de taboesfeer te halen. Het is een unicum dat een begrafenisondernemer mee zijn schouders zet onder een dergelijk cultuurproject. “Onze maatschappij gaat niet meelevend en open genoeg om met de dood”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de voorstelling.

Bijzonder, cultuur, Historiek, Kennis, Muziek, Rouw

Tickets zijn nu al te bestellen op de website van ‘ONT roerd’
ONTroerd Sereni uitvaart

Componist-dirigent Dirk Brossé en auteur-acteur Dirk Van Vaerenbergh slaan de handen in elkaar om – samen met uitvaartplanner Sereni – een muziektheaterproductie over de dood te maken. Doel is om het overlijden en bijhorend rouwproces definitief uit de taboesfeer te halen. Het is een unicum dat een begrafenisondernemer mee zijn schouders zet onder een dergelijk cultuurproject. “Onze maatschappij gaat niet meelevend en open genoeg om met de dood”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de voorstelling.

Beeld © Leendert Photography

“De klok als metafoor voor het leven is onverbiddelijk en meedogenloos vanaf de geboorte tikt ze langzaam onze resterende tijd weg op een dag valt ze stil zodat we weer kunnen luisteren naar de onhoorbare stilte van de eeuwigheid”
© Dirk Brossé

De coronacrisis heeft de dood nog dichter bij ieder van ons gebracht. Het afgelopen anderhalf jaar heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat verdriet delen met geliefden troost kan bieden na een overlijden. Maar in veel families blijft de dood nog steeds een onbespreekbaar taboe. De voorstelling ‘ONT roerd’ wil daar verandering in brengen.

Brossé, zelf zoon van een begrafenisondernemer, koesterde al van kleins af aan een fascinatie voor de dood en realiseert met deze voorstelling een project dat al lang in zijn hoofd zat.

“Ik ben opgegroeid met de dood. Mijn ouders waren begrafenisondernemers en hadden hun zaak naast ons huis. Aan de keukentafel ging het vaak over thema’s die in veel families weggeduwd worden. Het heeft me altijd gefascineerd om er een voorstelling over te maken. Met ‘Ont-roerd’ willen we de dood in een universele context plaatsen, los van de religieuze, filosofische en romantische sfeer.” 

Dirk Brossé

Taboe doorbreken via cultuur

“We moeten  als maatschappij de dood meer integreren in ons leven. Cultuur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dat mensen meer tijd moeten krijgen om te rouwen – zelfs jaren als dat nodig is – is één van de zaken die we als uitvaartplanner, en zorgondersteuner in de eerste lijn, willen aankaarten.”

Bram Coussement, CEO van uitvaartplanner Sereni

‘ONT roerd’ wil taboes doorbreken en het thema van ‘de dood’ en het rouwproces dat erop volgt bespreekbaar maken. Uitvaartplanner Sereni vindt dat mensen in ons land meer tijd moeten krijgen om te kunnen rouwen. Het rouwproces moet anders.

“De dood hoort bij het leven net als de geboorte. Je kunt maar lopen als je je voet optilt, en hem daarna neerzet . En ook al willen wij hier in het westen de twee dingen van elkaar scheiden… het is onmogelijk.” 

Dirk Van Vaerenbergh

Intieme belevenis

De voorstelling van Brossé en Van Vaerenbergh wordt een intieme belevenis met een mix van muziek en tekst. Tegelijkertijd vinden de voorstellingen plaats in een intieme sfeer: 250 mensen per opvoering. De voorstelling laat het publiek met een warm gevoel naar huis gaan.

“Wat we zullen brengen, is geen theaterstuk. Het is ook geen concert. Waar het woord eindigt, neemt de muziek over.  De soundscapes vormen soms een aanvulling op de tekst, maar roepen op andere momenten ook juist tegenovergestelde gevoelens op. Het wordt een ervaring die mensen nog maar zelden hebben meegemaakt. Als het publiek na afloop zegt: ‘Ik kan de voorstelling niet omschrijven. Je moet er gewoon naartoe gaan’, zijn we geslaagd in ons opzet.”

Dirk Brossé

De voorstelling ‘ONT roerd’ is vanaf oktober te zien in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brussel. Tickets zijn nu al te bestellen op de website van ‘ONT roerd’: www.ontroerd.be