Ga verder naar hoofdcontent

De tijd dat je als familie alleen kon kiezen uit zware eikenhouten doodskisten is al lang voorbij. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Steeds minder uitvaartondernemers zetten hun lijkkisten in de etalage. Het aanbod is vandaag de dag zo groot, dat het onmogelijk is om alles op stock te hebben. Elk jaar komen er nieuwe kisten bij: duurzame kisten, strakke design kisten, zelfs kisten met een compleet andere vorm. De Sereni uitvaartplanner is perfect op de hoogte en kan je daar zeker mee helpen.

Natuurlijk zijn er nog altijd de traditionele begrafenis kisten in diverse afwerkingen. Goede kwaliteit, klassiek beslag van koper, fraaie binnenkleding. Wil je dat niet, dan zijn er nog heel veel andere mogelijkheden.

Belangrijk om weten: alle grafkisten die worden aangeboden door de Sereni uitvaartplanners zijn geschikt voor zowel crematie als begraving. Ze voldoen wettelijk ook aan alle vereisten. Stel dat je online een doodskist hebt gezien, wacht dan toch nog even met bestellen voor je je Sereni uitvaartplanner hebt gesproken. Niet alle kisten, onder meer de kisten van karton, worden namelijk geaccepteerd in crematoria.

Keuze doodskist

Hoe pak je de keuze voor een lijkkist nu aan? Bepaal eerst je budget, want je hebt zeer eenvoudige vurenhouten kisten, maar ook handgemaakte designkisten. Het prijsverschil hiertussen is natuurlijk evident. De volgende stap is dat je nadenkt over wat voor soort doodskist passend is bij het afscheid.

Als je kiest voor een afscheid in het teken van de voetbal, weet dan dat er specifieke uitvaartkisten bestaan in de kleuren van de grote voetbalclubs.

Ecologische grafkisten

Was de overledene milieubewust, dan is een heel gamma aan kisten van ecologisch verantwoorde materialen beschikbaar: bamboe, wilgenteen, pijnbomen, suikerrietafval…

Als er al hout wordt gebruikt voor zo’n ecologische kist, dan is dat meestal onbehandeld en voorzien van een FSC-certificaat. Er zijn zelfs doodskisten met een officieel Fair Trade-label. Ook de binnenbekleding is hierop voorzien, de stof is meestal van ongebleekt katoen of linnen. De handgrepen zijn van touw of hout.

Personalisatie van een uitvaartkist

Als je een lijkkist persoonlijker wil maken, dan kan je Sereni uitvaartplanner een kunstenaar opdracht geven om de kist te beschilderen met een afbeelding naar wens. Een kist kan ook bedrukt worden met bloemen, paarden, muziekinstrumenten en andere afbeeldingen. Zelfs eigen foto’s zijn mogelijk, maar voor het formaat van een kist is wel een zeer goede kwaliteit nodig. Die ene toffe foto van je smartphone is wellicht niet bruikbaar.

Nog in de high end klasse zijn de kisten met een afwijkende vorm: een doodskist in de vorm van een biljarttafel, smartphone, contrabas of sarcofaag. Ook een ontwerp op maat is mogelijk. En zelfs zo’n kist op maat kan vaak binnen 48 uur worden geleverd.

Ruime keuze in grafzerken

Na het begraven van de kist op de begraafplaats kan het wel even duren voor het graf wordt afgedekt met een betonplaat en voorzien van een grafzerk. Ben je verplicht om een graf af te dekken? Ja, zelfs de manier waarop wordt steeds meer gereguleerd door de gemeenten.

Heel veel gemeenten kiezen voor een uniforme begraafplaats. Dat betekent dat het formaat van de grafsteen vaststaat: een maximum hoogte, breedte en dikte. Hierin kan je toch wel wat variatie aanbrengen, maar de tijd van imposante of opvallende grafmonumenten is wel voorbij.

Je Sereni uitvaartplanner brengt je in contact met de bedrijven die grafzerken en gedenkstenen maken. Als het maatwerk is, dan gebeurt dit door gespecialiseerde steenkappers. Vraag vooraf een visualisatie van je ontwerp in 3D, dan heb je een goed beeld van wat er voor je wordt gemaakt.

Het materiaal dat het meeste wordt gebruikt voor grafstenen, is graniet. Blauwe steen, glas, aluminium zijn ook mogelijk. Wil je een bijzondere tekst of afbeelding op de gedenksteen laten beitelen, dan kan je een beroep doen op een gespecialiseerde letterkapper.

Een standaard afdekking en standaard grafzerk zijn goedkoper dan een compleet op maat gemaakt grafmonument. De steenkappers zorgen ook voor de plaatsing op de begraafplaats. De meeste bedrijven geven je een garantie van zo’n 30 jaar op het natuursteen en eventueel schuinzakken van grafzerken.