Ga verder naar hoofdcontent

Is er verschil in muziekkeuze voor een begrafenis of een crematie? Nee, muziek is iets wat in elke viering aanwezig is, op welke manier dan ook. Je kan kiezen voor snelle, instant oplossingen zoals een geliefde cd van de overledene of een afspeellijstje van iTunes of Spotify.

Je kan het ook wat grootser aanpakken en kiezen voor een koor of een liveband die enkele nummers brengen. Livemuziek is helemaal niet zo duur als wordt gedacht en het geeft de dienst een echte meerwaarde. Het is de ervaring van de Sereni uitvaartplanners dat families achteraf altijd zeer tevreden zijn over hun beslissing om met livemuziek te werken. Het geeft immers zo’n persoonlijke en menselijke ‘touch’ wanneer iemand live zingt of muziek speelt.

Muziek is ook perfect om de lege momenten tijdens een dienst in te vullen. Denk maar aan het binnenkomen van de aanwezigen, of tijdens de communie. Ook bij niet-kerkelijke diensten zijn er zulke momenten: het binnenkomen, buitengaan, groeten en dergelijke. Zo’n momenten kan je onmogelijk in stilte beleven. Vaak maakt muziek het verdriet minder zwaar, en de dienst minder droevig.

De keuze van muziek dient in eerste plaats de keuze van de overleden dierbare te zijn. Misschien had hij of zij een voorkeur, een favoriete artiest, of dat ene liedje dat hij/zij zo graag op zijn / haar begrafenis had gehoord. Verder is het belangrijk te denken aan wat de nabestaanden zélf graag horen, en niet meteen te kiezen voor de gangbare zaken.

Mag je alle soorten muziek afspelen?

eb je geen idee welke muziek je voor een begrafenis of crematie moet kiezen, dan kan je Sereni uitvaartplanner je helpen. Zij weten perfect wat de populaire afscheidsliedjes zijn, voor opa’s en oma’s, voor vaders en moeders. Het is immers hun dagdagelijkse werk. Ook op internet kan je al een keer zoeken naar lijstjes met liedjes voor een begrafenis. Op de gepersonaliseerde Mijn Sereni site, kan je een uitgebreide muziekbibliotheek beluisteren en je keuzes voorbereiden.

De teksten van de liedjes die gekozen worden, hoeven zeker en vast niet te gaan over afscheid, weggaan of verdriet. In tegendeel: er is een tendens waarbij de nummers gewoon mooie liedjes zijn die de overleden persoon en/of zijn nabestaanden graag horen.

Hou wel degelijk rekening met de locatie voor de afscheidsdienst. Ook al kan je in een kerkelijke viering best moderne muziek laten horen. Een heavy metal nummer valt misschien verkeerd in zo’n ruimte. Informeer dus zeker bij je Sereni uitvaartplanner naar de lokale voorkeuren.

Hoeveel nummers zijn er nodig voor een dienst?

Het aantal nummers tijdens een viering hangt af van het soort viering en de invulling van de dienst zelf. Voor een burgerlijke plechtigheid ben je vrij in je keuze van muziek. Je vult die immers helemaal zelf in. Bij een kerkelijke dienst is het vaak gebruikelijk om te kiezen voor een instrumentaal nummer bij het binnenkomen. Als de familie en iedereen plaats heeft genomen, dan kan een gezongen lied worden afgespeeld. Andere muziekmomenten zijn na de eerste lezing en tijdens de offergang. Voorzie hier meer dan één nummer, liefst twee waarvan één instrumentaal. Vaak blijft de muziek doorgaan tot iedereen ter communie is gegaan.

Bij het naar buiten dragen van de kist, wordt opnieuw muziek afgespeeld. Het is vaak een traditie om daarbij ‘in paradisum’ te gebruiken.