Ga verder naar hoofdcontent

Films als verzachtend bindmiddel bij rouwbeleving, gevolgd door een nagesprek met de gastcurator. Op maandag 6 november 2023: Juanita Onzaga - Sphinx Cinema Gent. Op dinsdag 7 november 2023: Maud Vanhauwaert - Lumière Mechelen. En op woensdag 8 november 2023: Mathias Sercu - CC De Grote Post Oostende.

Bijzonder, cultuur, Historiek, Kennis, Rouw

Bestel je ticket

Sereni en Kortfilm.be bundelen hun krachten voor een uniek evenement: een avondvullend en rondreizend kortfilmprogramma rond rouwbeleving.
Op een warme en troostende manier maken we verlies en verdriet bespreekbaar, terwijl we ook stilstaan bij samenzijn en het leven vieren.

Kortfilms zijn uitermate geschikt om in korte tijd diverse perspectieven, culturen en ideeën te verkennen. Sereni zet de kracht van film in om delicate onderwerpen aan te snijden en bruggen te slaan. Door middel van cinema verbinden we rouwbeleving, kunst en dialoog met elkaar. 

Tijdens drie avonden op drie verschillende locaties nodigen Sereni en Kortfilm.be een gastcurator uit die het filmprogramma samenstelt. Aan de hand van een informeel nagesprek zal dieper worden ingegaan op de in de films behandelde thematieken.

Maandag 6 november
Juanita Onzaga in Sphinx Cinema Gent.

Juanita Onzaga (°1991) is een Colombiaans-Belgische filmmaker die fictie, documentaire en experimentele elementen combineert. Haar werk behandelt herinneringen, dood en verbeelding, vaak met een politieke context. Haar kortfilm The Jungle Knows You Better Than You Do (2017) won de juryprijs op de Berlinale en een jaar later ging haar kortfilm Our Song To War in première in Cannes. Dit jaar stelt Onzaga Floating With Spirits voor, een Virtual Reality-film over de Mexicaanse Dag van de Doden, in competitie op het filmfestival van Venetië. Ondertussen werkt ze aan haar langspeeldebuut.

Dinsdag 7 november
Maud Vanhauwaert in Lumière Mechelen.

Maud Vanhauwaert (°1984) is een Belgische dichteres en schrijfster. Ze heeft een achtergrond in Taal- en Letterkunde en Woordkunst. Haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011) en bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014) werden bekroond. Maud creëert theatrale poëzieperformances voor diverse locaties, van opera tot schapenstallen, en heeft ook lesgegeven. Ze was stadsdichter van Antwerpen en ontving de Jan Campertprijs voor Het stad in mij (2020). Haar romandebuut Tosca verschijnt vanaf eind september.

Woensdag 8 november
Mathias Sercu in CC De Grote Post Oostende.

Mathias Sercu (°1970) is een Vlaamse acteur, theatermaker, schrijver, zanger en scenarist. Hij schrijft naar eigen zeggen thuis, over alles waarvoor en waardoor er geleefd wordt. Als acteur is hij bekend van televisiereeksen zoals Buiten De Zone, Team Spirit, De Rodenburgs, Eigen Kweek, Chantal. Hij speelde mee in verschillende films zoals Ad Fundum, Le Ciel Flamand, My First Highway. In 2014 schreef en regisseerde hij de Eén-reeks Marsman, samen met Eshref Reybrouck. Vorige zomer schreef en regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm J’AIME LA VIE, die eind ’23 in de zalen verwacht wordt. 


Bestel je ticket via ontroerd.be