Ga verder naar hoofdcontent

Op dinsdag 7 november stelt dichteres en schrijfster Maud Vanhauwaert in Cinema Lumière Mechelen een kortfilmprogramma voor waarin wordt gezocht naar dat wat overblijft zodra iemand er niet meer is: een stoel, een brief, een herinnering.

Bijzonder, cultuur, Kennis, Rouw

Info & tickets

Van 6 tot en met 8 november vindt een uniek kortfilmfestival plaats dat het taboe rond rouw in onze maatschappij wil doorbreken. Gastcuratoren Mathias Sercu, Juanita Onzaga en Maud Vanhauwaert stellen elk een avondvullend programma voor in respectievelijk Oostende, Gent en Mechelen. De Ontroerd kortfilmavonden zijn een initiatief van uitvaartplanner Sereni, in samenwerking met Kortfilm.be. 

foto portret Maud Vanhauwaert – Jill Bertels

Op 7 november stelt dichter en  theatermaker Maud Vanhauwaert haar keuze voor in Cinema Lumière te Mechelen. “Hoe breng je afwezigheid in beeld?” stelt Maud zich de vraag “Net zoals poëzie ontstaat bij de gratie van witruimte, zo wordt een overledene zichtbaar door het gemis van zijn geliefden. Door zijn of haar nalatenschap. De vertaling hiervan naar het witte doek vind ik erg boeiend.”  Maud selecteerde een diverse verzameling kortfilms, die elk op hun unieke manier rouw en verlies in beeld brengen. “Kunst is in wezen al een poging om vat te krijgen op verlies.” legt Maud uit “Als mens worden we allemaal geconfronteerd met de dood. We zitten allen in ons eigen bootje op die stroom van verdriet. Wanneer we geconfronteerd worden met de dood, wanneer iemand wegvalt, verlangen we ernaar om te scheppen. Als een soort tegengewicht. Zo ontstaat kunst.”  Na haar bekroonde dichtbundels bracht Maud dit jaar haar debuutroman ‘Tosca’ uit, over een vrouw met een doodswens en een andere vrouw die haar wil helpen.

Praktische informatie

– 6 november: Juanita Onzaga – Sphinx Cinema Gent
– 7 november: Maud Vanhauwaert – Cinema Lumière Mechelen
– 8 november: Mathias Sercu – CC De Grote Post Oostende

Tickets kosten €10, reserveren kan hier (link). De ONTroerd kortfilmavonden zijn een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende. 

Programma (Mechelen):

FATHER AND DAUGHTER – Michaël Dudok de Wit – België, Nederland, Verenigd Koninkrijk – 2000, 8’

Een vader neemt afscheid van zijn jonge dochter. De dochter groeit op, maar blijft een diep verlangen naar haar vader met zich meedragen. 

IMPORT – Ena Sendijarevic – Nederland – 2016, 17’

In 1994 belandt een jong gezin van Bosnische vluchtelingen in een klein Nederlands dorpje nadat ze hun verblijfsvergunning hebben gekregen. Er doen zich absurde situaties voor terwijl ze van deze nieuwe plek hun thuis proberen maken.

HOUSE OF EXISTENCE – Joung Yu-mi – Zuid-Korea – 2022, 8’

Daar staat het: het met potlood getekend huis. Het begint uit elkaar te vallen. Bakstenen komen los van de muur, de voordeur valt uit zijn scharnieren en muren breken weg. Alles zinkt weg in het eindeloze niets.

FOX – Jacqueline Lentzou – Griekenland – 2016, 28’

Op een bloedhete dag in Athene sport Stephanos terwijl zijn moeder een daguitstap plant. Na alweer een heftige ruzie wordt hij alleen gelaten om te zorgen voor zijn jongere broers en zussen, en voor Lucy, de zieke hond van de familie. Een leuke dag vol pizza’s, tienerliefde en zomerse luiheid, terwijl de telefoon onbeantwoord blijft. 

ICE MERCHANTS – João Gonzalez – Portugal – 2022, 14’

Elke dag springen een vader en zijn zoon met een parachute uit hun koude huis, vastgemaakt hoog aan een klif, om naar het dorp op de grond te gaan, ver weg, waar ze het ijs verkopen dat ze dagelijks produceren.