Ga verder naar hoofdcontent

Sinds 1 oktober is Sereni actief in Wallonië en wel met vier vestigingen in één klap: Funérailles Lucas, Brainoises en Leclercq-Deliener. Xavier Lucas, zaakvoerder van deze vier vestigingen licht deze Waalse versterking toe. “Pierre Forrier, de verantwoordelijke voor de regio Brussel, heeft me het concept van Sereni uitgelegd. En dat klopte gewoon. Ik was meteen overtuigd van de kracht van het netwerk. Waarom zou je solo blijven doorgaan, als je veel verder kan komen met Sereni? Nu ik niet langer de verantwoordelijkheid in mijn eentje hoef te dragen, kan ik leren van de andere collega’s en nog meer inzetten op ondernemen.”

Ik was meteen overtuigd van de kracht van het netwerk. Waarom zou je solo blijven doorgaan, als je veel verder kan komen met Sereni?

Xavier Lucas

Lucas heeft met Sereni dan ook de ambitie om uit te breiden in Wallonië. Dat hij al ervaring heeft met diverse overnames komt daarbij goed van pas. Zijn bedrijf Funérailles Lucas is gevestigd in Edingen, de overgenomen bedrijven Funérailles Brainoises in ‘s-Gravenbrakel en Funérailles Leclercq-Deliener in Zinnik en Naast. Het team bestaat uit zes voltijdse medewerkers en tien occasionele medewerkers van alle leeftijden. Alle funeraria zijn recent gerenoveerd en voldoen aan alle moderne eisen. De rouwende families worden van A tot Z begeleid, met duidelijke afspraken vooraf, een toegewijd team, een professionele ceremoniemeester, en de nodige nazorg.

Grootvader Marcel Lucas is de schrijnwerker van het dorp. Zijn zoon Jean-Pierre Lucas werkt een aantal jaren met hem mee. Samen met zijn vrouw krijgt hij het idee om een uitvaartbedrijf te beginnen. Ze richten in 1972 Funérailles Lucas op in Edingen. Het koppel werkt 30 jaar lang keihard “om iets achter te laten voor de kinderen en kleinkinderen”, vertelt huidig zaakvoerder Xavier Lucas. Hij komt zelf uit de bankwereld. Zijn bankfiliaal wordt in 2000 geïntegreerd bij Dexia en dat is voor hem het duwtje in de rug om over te stappen naar het familiebedrijf.

In 2004 kent hij alle kneepjes van het vak en neemt hij het roer over. Zijn vader wordt ernstig ziek in 2015. “Ik heb me toen gerealiseerd dat je naast hard werken ook gewoon lef moet hebben om te ondernemen.” En dus begint hij aan het uitbreiden van het familiebedrijf. De eerste overname volgt in 2016, Funérailles Brainoises in ‘s-Gravenbrakel. “Ik ben er fier op dat mijn vader deze evolutie nog heeft kunnen meemaken. Hij is spijtig overleden in 2017.”

Hun namen staan voor een kwaliteitsgarantie, een belofte van vertrouwen.

Xavier Lucas

Eén jaar later wordt Funérailles Leclercq- Deliener, gevestigd in Zinnik en Naast overgenomen. Lucas laat al deze bedrijven hun eigen naam behouden. “Dit zijn bedrijven met een eigen geschiedenis, met sterke familiewortels, en met gemotiveerde en bekwame teams. Hun namen staan voor een kwaliteitsgarantie,een belofte van vertrouwen. Zou ik mijn naam op hun gevel plaatsen, dan zou dat een gebrek aan respect zijn.” In het najaar van 2020 sluit Lucas zich als eerste Waalse ondernemer aan bij Sereni. Om verder te groeien, laat dat duidelijk zijn.