Ga verder naar hoofdcontent

Bloemen bieden altijd troost in moeilijke tijden. Maar welke bloemen passen bij een begrafenis? En waar laat je ze bezorgen?

Elke bloem had vroeger een betekenis, maar vandaag is die kennis grotendeels verdwenen. Witte lelies en witte rozen zijn bijvoorbeeld bekende rouwbloemen, maar je vindt ze ook in heel wat trouwboeketten. Vaste regels zijn er dus niet, maar als je de dierbare overledene een beetje kent, dan helpt dat wel bij je keuze. Als hij of zij dol was op gele anjers, dan mag je die best in een bloemstuk laten verwerken. Als hij of zij een hekel had aan rode rozen, dan laat je die beter weg.

Let ook op de informatie die in de rouwbrief staat. Als de familie vraagt om een sobere plechtigheid, dan verwachten ze geen knaloranje en felroze bloemen. Kies dan voor een combinatie van wit en groen. Sommige families willen geen bloemen, respecteer die wens dan ook.

Sereni heeft een huisbloemist die bij elk afscheid voor passende bloemen kan zorgen. De huisbloemist weet ook welke bloemstukken al zijn besteld door de familie, zodat jouw arrangement kan passen bij het geheel. Er is geen verschil tussen bloemstukken voor een crematie of voor een begrafenis.

Om je op weg te helpen, zijn dit alvast de meest voorkomende bloemstukken:

  • Een rouwboeket
  • Een rouwkrans
  • Een rouwbloemstuk

Een rouwboeket

De naam zegt het eigenlijk al: dit is een bos bloemen met verse bloemen uit het seizoen. Je kan dit boeket bij de familie laten bezorgen, maar ook in het funerarium, de kerk, de aula, bij de urne, het graf of in de rouwkamer laten zetten. Je kan op een rouwlint een boodschap laten drukken, maar een rouwkaartje bij het boeket laten steken, kan natuurlijk ook.

Een rouwkrans

een bloemstuk in de vorm van een krans. Dit kan worden opgemaakt met verse of met zijden bloemen. Dit is de meest traditionele vorm van bloemstuk bij een uitvaart. De formaten verschillen van een standaard diameter van 30 cm tot een large met een diameter van 60 cm. Groter kan ook, maar dan wordt het ook behoorlijk prijzig, vanaf 250 euro en meer. Vaak wordt een bedrukt lint voorzien bij de rouwkrans. De Sereni uitvaartplanner kan u helpen met de tekst die op het lint mag gedrukt worden.

Een rouwbloemstuk

Dit is een bloemstuk dat vele vormen kan hebben, zoals een hart, een kruis, een biedermeier, een druppel. Ook deze kunnen opgemaakt met verse of zijden bloemen. Ze zijn plat aan de onderkant, zodat ze op het graf gelegd kunnen worden. Ook deze stukken kunnen worden afgewerkt met een gekleurd lint.

Laat rouwkransen en rouwbloemstukken opmaken door specialisten. Zij weten perfect welke bloemen niet direct verwelken en hoe ze de bloemen op een slimme manier het langste vochtig kunnen houden. Je wilt toch niet dat jouw stuk water lekt in de lijkwagen, op de kist of aan het graf?

Ook belangrijk om weten voor je rouwbloemen bestelt bij je eigen bloemist, een website of bij de Sereni uitvaartplanner. Rouwkransen en rouwstukken laat je beter niet bij de familie bezorgen, dat kan nogal confronterend zijn. Dergelijke stukken bezorg je op tijd aan de Sereni uitvaartplanner. Niet op de dag zelf, maar dus ruim voor de uitvaartplechtigheid.

Na de uitvaart kan je nog altijd een rouwbloemstuk aan de familie laten bezorgen. Kies dan voor een fraai boeket. Wacht daar niet te lang mee. Zo’n twee maanden na de uitvaart is het beter om een bloemstuk niet meer te koppelen aan het overlijden. Een jaar na het overlijden, is een rouwbloemstuk dan weer wel een passende herinnering. Of dit nu een bloemstuk aan het graf is, of een rouwboeket voor de achterblijvers.