Ga verder naar hoofdcontent

Bij Sereni gaan wij voor een persoonlijk afscheid, perfect ingevuld volgens jouw wensen, een afscheid op maat. De kostprijs van een uitvaart hangt dus eigenlijk af van jouw wensen. Hoe meer je wil, hoe hoger de prijs. Een gemiddelde prijs voor een uitvaart bestaat dus eigenlijk niet.

Laten we meteen nog zo’n vooroordeel tackelen. Je denkt dat een crematie goedkoper is dan een begraving? Dat is in de praktijk niet altijd zo. De verbranding alleen al kost minstens 600 euro. Daar zitten dan nog geen transport- en andere kosten bij die sowieso gemaakt moeten worden. Crematie gebeurt altijd met een doodskist en het lichaam moet altijd op een serene manier worden vervoerd. Dit zijn wettelijke regels.

De as kan na verbranding worden verstrooid, of in een urne worden bewaard. De prijzen van urnen kunnen ook enorm verschillen. Je hebt biologisch afbreekbare urnen en handgemaakte urnen van Italiaans design die heel decoratief kunnen zijn. De keuze is aan jou of aan je familie die achterblijft. De uitvaartplanner van Sereni kan je hierin perfect begeleiden.

Tien jaar gratis rust

Waarom zou begraven een goedkopere optie kunnen zijn? Omdat elke gemeente voor zijn inwoners een gratis plek moet voorzien op de begraafplaats. Een dergelijke begraving vindt dan plaats in volle grond. Gedurende tien jaar worden geen kosten aangerekend voor deze rustplaats. Daarna heeft de gemeente het recht om het graf te verwijderen (sommigen bieden een concessie aan: een huurgraf eigenlijk). Maar… op zo’n gratis graf hoort wel een gedenkteken. Ook hier zijn er goedkope en dure opties: van een eenvoudig houten kruis tot een marmeren afdekplaat. Bespreek dit dus zeker samen met je Sereni uitvaartplanner.

Wie kiest voor een concessie is meteen veel duurder uit. De grafrust is voorzien voor een termijn tussen 25 en 50 jaar; dat verschilt per gemeente. Je kan dan wel een plek uitkiezen op een bepaald perk en er is de mogelijkheid voor een kelder waar later meer familieleden begraven kunnen worden. De prijzen voor een concessie verschillen enorm: van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. De gemeentes bepalen die prijzen overigens zelf. Daarbij hebben de nabestaanden de plicht om het graf te onderhouden, inclusief onkruid wieden.

Je ziet dat de eerste keuze – cremeren of begraven – al een enorme impact kan hebben op de prijs van een begrafenis of crematie.

Huur een voetbalstadion

Wil je een afscheid op een passende locatie, dan loopt de prijs natuurlijk op. Je kan een indrukwekkende plechtigheid organiseren in een voetbalstadion of een eenvoudige plechtigheid in een kerk. Voor beide locaties moet wel betaald worden.

Ook hier gaat het over jouw wensen. Wil je een originele kist bewerkt door een kunstenaar? Wil je een lijkwagen en volgwagens met chauffeur? Dan heeft dat een kost. Datzelfde geldt voor bloemen, rouwdrukwerk, livemuziek, een ceremoniemeester, een film over je leven, de koffietafel, het oplaten van ballonnen, het uitstrooien op zee, rouwzorg of gedenksieraden voor iedereen… Alles kan, nu ja bijna alles, maar dat alles heeft ook een prijs.

Bespreek je wensen en je budget dus zeker met je Sereni uitvaartplanner. Hij of zij zal je perfect een richting kunnen geven in de uitvaartkosten. Goedkope opties, luxe uitvoeringen, innovatieve concepten, out-of-the box ceremonies… Onze uitvaartplanners nemen voor jou de tijd en denken graag met je mee.