Ga verder naar hoofdcontent

Een mooie uitvaart kan troost en kracht bieden aan de nabestaanden. Samen afscheid nemen is van grote waarde, je waardeert de aanwezigheid van de mensen die met hun aanwezigheid hun steun betuigen. Er zijn tal van manieren om de uitvaart persoonlijk te maken, ook na de plechtigheid. De familie organiseert vaak een koffietafel of rouwmaaltijd, maar het kan ook anders. Waarom niet eens iets anders doen? We helpen je graag op weg. 

Taart

Een taart serveren op een uitvaart? Waarom niet? Als de overledene een bepaalde soort taart erg lekker vond, serveer dan een stukje bij de koffie. Je kan ook zelf die taart bakken die hij of zij steeds uitkoos en die jij als de beste kan maken! Je kan ook voor een lokale lekkernij kiezen. Denk aan een heerlijk mattentaartje uit Geraardsbergen of Limburgse kersenvlaai. 

Sushi 

Een uitvaart iets later op de dag en de overledene hield van sushi? Waarom dan niet eens sushi serveren, het is een mooi en origineel alternatief voor een koffiekoek. Ze zijn makkelijk – vaak ook online – te bestellen en te serveren. Je kan het zo organiseren dat iedereen zichzelf kan bedienen of ervoor kiezen ze te laten rondbrengen.  Hou er wel steeds rekening mee dat sushi altijd vers moet zijn en op een koele plek wordt bewaard, het gaat immers om rauwe vis.

Pizza

Het is misschien niet het meest voor de hand liggende, maar als je er even over nadenkt lust nagenoeg iedereen wel een stukje pizza. Er zijn er in allerlei smaken en maten, van vegan tot rijkelijk belegd met vlees of vis en groentjes.  Was pizza het lievelingseten van de overledene of was Italië zijn favoriete vakantiebestemming? Dan is pizza zonder fout een juiste keuze.

Sweet table

Cupcakes, donuts, macarons, een snoepjestaart … zet het allemaal op één tafel en je hebt een ‘sweet table’. Op de uitvaart van een echte zoetekauw is een sweet table een absolute meerwaarde. Het creëert ook een persoonlijke sfeer. Je kan ook spelen met de lievelingskleuren van de overledene, denk aan donuts met een bepaald kleur glazuur of gekleurde macarons.

High tea 

Wil je zout en zoet combineren? Dan is een high tea na de uitvaart ook een zeer klassevol idee! Je kan verschillende soorten thee serveren met diverse zoetige en/of hartige lekkernijen. Als de overledene hield van een lekker kopje thee, kan het fijn zijn om tijdens een high tea samen te komen en mooie herinneringen op te halen. Als je dan nog eens de lievelingssmaken thee en lekkernijen serveert wordt het allemaal nóg persoonlijker.

Pannenkoeken, wafels en ijs

Was de overledene dol op pannenkoeken en wafels of zijn er veel kindjes aanwezig op de uitvaart?  Dan kan dit een fijn cateringidee zijn. Ze kunnen koud geserveerd worden of ook vers klaargemaakt worden door een cateraar. In de zomer kan je ook ijsjes serveren. 

Lievelingsdrankje

Originele drankjes serveren op een uitvaart, ook dat kan zeker. Hield de overledene van warme chocolademelk met marshmallows en slagroom? Maar ook die heerlijke Chileense wijn waar hij of zij zo van hield, een streekbier, favoriete cocktail, … of wat dacht je van het inhuren van een barista? 

Uitvaartbedankjes

Soms is het te druk om iedereen persoonlijk te bedanken. Op zo’n moment is een passende oplossing iets kleins meegeven aan de genodigden. Niet alleen kan je hen zo bedanken voor hun aanwezigheid, je geeft ze ook een herinnering mee aan de overledene. Een item dat hij of zij leuk vond, eten, een foto, … uitvaartbedankjes als deze kan je een creatieve invulling geven waardoor ze een heel mooi aandenken vormen om mee te geven. 

Je kan de gasten bijvoorbeeld een bloembol of bloemzaadjes meegeven van de favoriete bloem van de overledene. Ook een quote (een bekende uitspraak, stopwoordje of mooie quote) kan gedrukt worden op een kaartje. Een mooi geurkaarsje of een kaars in een bepaalde (lievelings)kleur van de overledene maakt ook een mooi lichtgevend bedankje.