Kennis
Een uitvaartverzekering wordt vaak door verzekeraars verkocht als een mooi gebaar naar de nabestaanden toe. Met het afsluiten van zo’n verzekering ben je immers gerust dat je nabestaanden niet voor de kosten van de uitvaart zullen moeten opdraaien.
De praktijk is toch wat anders, daar zijn we bij Sereni ook eerlijk over. Je uitvaart wordt uiteindelijk niet door je nabestaanden betaald, maar door je nalatenschap. Die bevat meestal voldoende middelen, zonder dat je het zelf beseft, voor jouw afscheid.
Heb je schrik dat je niet voldoende financiële middelen hebt, dan kan je gaan sparen. Een kleine premie betalen voor een uitvaartverzekering is zo’n mogelijkheid. Je betaalt dan maandelijks een vrij klein bedrag, waarmee je spaart voor een kapitaal. Dit kapitaal wordt na overlijden uitgekeerd om de uitvaartkosten te betalen. Is het niet genoeg voor het afscheid, dan zal er moeten worden bijgelegd. Is het te veel, dan krijgen de erfgenamen meestal het overschot.
Hoever ga je in je wensen
Hoeveel je spaart, hangt onder meer samen met het moment waarop je de verzekering afsluit. Hoe vroeger je begint, hoe lager de premie. Bekijk zeer goed het aanbod, want er is niet veel concurrentie in uitvaartverzekeringen in België. Dat gebrek aan competitie betekent niet dat je zomaar alles moet accepteren. Vraag je uitvaartplanner om raad: wat zijn de kosten, wat is inbegrepen, welke service is voorzien?
We maken bij Sereni een duidelijk onderscheid: het verzekeren van de kosten van je uitvaart heeft niets te maken met het regelen van je uitvaart. Dat doe je niet met een uitvaartverzekeraar, dat doe je met je uitvaartplanner. Vraag jezelf ook af of je alles wel tot in detail op papier of online moet vastleggen. Ook de uitvaartsector evolueert en nieuwe innovaties worden geregeld gelanceerd. Hou je opties dus toch nog een beetje open.
Praat met je naasten over hoe je uitvaart er in grote lijnen zou kunnen uitzien. Maak de belangrijkste keuzes vooraf: cremeren of begraven, kerkelijke plechtigheid of niet? Als je erover spreekt, dan voel je vanzelf aan of je naasten zelf nog een persoonlijke invulling aan je afscheid zouden willen geven. Hoeveel marge laat je voor hen? Besef dat het invullen van de details onderdeel kan zijn
Je hebt altijd vrije keuze
En dan nog dit: weet dat je altijd zelf mag kiezen wie de uitvaart verzorgt. Zelfs al krijg je een naam of een lijst met begrafenisondernemers van de verzekeraar, dan hoef je daar niets mee te doen. Dat laatste geldt ook voor ziekenhuizen, homes of andere zorginstellingen, die ongetwijfeld behulpzaam zijn bij het regelen van een uitvaartondernemer. Aardig aangeboden allemaal, maar niet nodig, je nabestaanden kiezen zelf.