Ga verder naar hoofdcontent

Maurits Rigole was al van bij de start van zijn carrière gekend als schrijnwerker in Bissegem en omstreken. Niet alleen specialiseerde hij zich in het maken van meubels, ook keukens bouwen behoorden tot zijn specialiteiten.

Van schrijnwerker tot uitvaartspecialist

In de jaren 1950 kreeg hij van een buurman en dorpsgenoot voor het eerst de vraag of hij een doodskist kon maken voor het overlijden van één van zijn dierbaren. Niet zoveel later vroeg een andere buur hetzelfde en zo ging langzaamaan de bal aan het rollen en evolueerde de schrijnwerkerij van Maurits naar het maken van doodskisten, rouwkapellen aan huizen en het bijstaan bij diensten in de kerk.

Het omdopen van de schrijnwerkerij in Begrafenissen Rigole was een logische volgende stap aangezien Maurits zijn werk intussen volledig toegespitst was op begrafenissen en het begeleiden van mensen bij het moeilijke afscheid van een dierbare. Tot zijn 90e ging hij nog mee naar begrafenissen en crematies, gekleed in pak met das en gepoetste schoenen. “Het was een man om fier op te zijn, een toffe vent en heel bekend gezicht in Bissegem.”

Een nieuwe wind door Rigole met Ingrid

Dochter Ingrid, de huidige zaakvoerster, stond als tiener al meteen mee in de zaak en kluste er tijdens de vakanties bij. “Mijn vader vroeg me of ik mee wilde gaan naar de kerk en dat leek me wel wat. Na zo’n tien keer meegaan naar een dienst kocht hij voor mij een broekpak met een hoedje.” En zo rolde Ingrid quasi van kindsbeen af aan mee in de zaak.

Ingrid Rigole

Ingrid besloot ook later verder te gaan met het uitvaartbedrijf: Rigole Ingrid & Co, terwijl haar broer de fakkel overnam van de schrijnwerkerij en dit verder uitbouwde tot keukenbedrijf. Met haar uitvaartkantoor in Bissegem, was Ingrid de eerste vrouw die in West-Vlaanderen aan het hoofd stond van een eigen uitvaartkantoor. En dat ze haar vrouwtje kon staan in deze mannenwereld werd al snel duidelijk.

Mee in het Sereni-netwerk

Wat Ingrid zo onderscheidt van anderen, is haar zeer lokale werking. Iedereen in Bissegem kent haar en omgekeerd. Hierdoor kan ze zeer persoonlijke accenten verwerken in haar uitvaartdiensten en kan ze met nog meer empathie de nabestaanden troost en steun bieden.

Bovendien heeft ze enorm sterk oog voor detail. Goed is niet goed genoeg. Niet alleen moet alles uiterst stijlvol zijn en goed verlopen, alles moet tot in het kleinste detail in orde zijn want voor haar zijn het de details die tellen. Ook creativiteit schuwt Ingrid in haar sector niet. Samen met de nabestaanden denkt ze mee om op een originele manier uitvaarten vorm te geven in de regio Bissegem.

Een begrafenis is je visitekaartje, je moet het kunnen waarmaken. Ik voel mij in de plaats van de families als in een begrafenis doe. Ik sta erop dat de mensen die mij meehelpen, rondlopen met gepoetste schoenen, schone kleren en nette haren. Ik wil niet ouderwets overkomen, maar voor mij is dat een vorm van respect.

Die innovatieve aanpak sluit perfect aan bij waar Sereni voor staat. Een nieuw en modern kantoor zes jaar geleden zet daarbij nog eens de puntjes op de ‘i’.

Bezoek de vestiging.